Setup Menus in Admin Panel

Startknappen och appar

Här lär du dig om begreppen program och appar i Windows 10.

Startknappen – textavsnitt

För att öppna program, eller appar som det kallas i Windows 10, i datorn så använder du Startknappen [Start button].

Startmenyn [Start menu] i Windows 10 visas paneler för de program du använder oftast. Appar och installerad programvara blandas i Startmenyn [Start menu].

  • Klicka på Startknappen [Start button] eller på tangenten med en Windows-flagga på tangentbordet.
  • Välj sedan ikonen för det program eller app du ska öppna.

Startmenyn [Start menu] visas och den är indelad i tre delar:

  1. Längst till vänster finns ikoner med genvägar.
  2. I mitten finns en lista med alla installerade program och appar, i bokstavsordning.
  3. Till höger finns paneler med utvalda genvägar till program, appar och inställningar.

Tips!

Hittar du inte vad du letar efter kan du klicka på Sök [Search] ikonen, som ser ut som ett förstoringsglas, nere till vänster bredvid Startknappen [Start button] och söka efter det du vill öppna.

Program eller app?

Historiskt har man installerat program eller programvaror på datorer. Numera går det även att installera appar. App är en förkortning av ordet applikation.

Vad är skillnaden mellan ett program och en app?

I Windows 10 kallas nästa allt för appar, även det som tidigare kallades program.

En skillnad är att appar oftast är små program som är till för att lösa en specifik uppgift. Till exempel är numera miniräknaren Kalkylatorn [Calculator] en app. Däremot är Microsoft Excel ett program, som du kan använda till att lösa många uppgifter.

En annan skillnad är hur de installeras. Appar finns förinstallerade på datorn vid leverans eller laddas ner via Microsoft Store, som du hittar via ikonen till höger om Startknappen [Start button] på Aktivitetsfältet [Taskbar]. Vissa appar går till och med att installera både på en dator med Windows 10, i smarta mobiltelefoner och på läsplattor. Program kan levereras på ett USB-minne, en CD-skiva eller går att lada ner från Internet och installeras separat.

En tredje skillnad är hur de uppdateras. Appar uppdateras helt automatiskt tillsammans med Windows 10. Program uppdateras oftast separat.

Har du till exempel programmet Acrobat Reader för att läsa PDF-filer installerat, bör du regelbundet kontrollera att det programmet är uppdaterat eller ställa in så att du tillåter att programmet uppdaterar sig själv, så att inte du riskerar att smittas av datorvirus, i bifogade PDF-dokument.

Skrivbordsappar

För att krångla till begreppen ännu mera kallar Microsoft numera traditionella “program” för Skrivbordsappar [Desktop apps] och de små apparna för enbart “Apps”.

Setup Menus in Admin Panel